perjantai 8. heinäkuuta 2016

Kesäkassi kudontakehyksellä (ohje)



En ole koskaan (aikuisiällä) käyttänyt kangaspuita, mutta olen niistä omassa ateljeessani kyllä haaveillut. No, koska ei toistaiseksi ole ateljeetakaan, ostin kangaspuut, jotka kokonsa puolesta mahtuvat kotiini hyvin. Kyseessähän on "kangaspuut" (eli kudontakehys) joita myydään lasten kategoriassa. Miksi ihmeessä, käyhän nämä aikuisillekin? Pieniin töihin. (Ostopaikka: Verkkokauppa.com, hinta 14,90€)


Olin kutonut puilla viimeksi joskus ala/ylä-asteella mutta tekniikka muistui aika nopeasti mieleen. Lankakorissa oli pitkään pyörinyt juuttinaru ilman tarkoitusta ja päämäärää. Hän sai tulla tämän projektin toteutukseen nyt mukaan.

Ensin pyörittelin loimen runkoon (oikeissa kangaspuissa kutsutaan varpapuuksi?) kiinni vasemmalta oikealle (tai ylhäältä alas, miten päin puita katsookaan) ja asettelin pirran loimien väliin. Pirta erottelee langat toisistaan, jotta niiden läpi on helpompi viedä kudetta ja säätää haluttua tiheyttä. Pyöritin joitakin metrejä narua sukkulaan (=syöstävään) ja lähdin viemää narua oikealta vasemmalle, vasemmalta oikealle ja niin edelleen. Muutaman kerroksen jälkeen kiristin kudetta kammalla, joka toimitettiin tuotteen mukana.







Homma oli ihan älyttömän kivaa ja nopeaa! Ihan vähän ajan päästä pääsin irroittamaan valmiin kuteen puista irti. Tässä vaiheessa ei ollut mitään hajua, miten tulisi oikeaoppisesti päätellä työ. Joten keksin itse.



Leikkasin loimien päät auki ja solmin aina kaksi narunpätkää yhteen.






Toisen pään vain ompelin ompelukoneella siksakilla.


Sitten pistelin sivut kiinni, taittelin ja ompelin napin paikoilleen.


Valmis KESÄKASSI!



...johon mahtuu tasan tarvittavat mukaan.


Kesäkasseja voi tietysti tehdä erilaisia eri langoilla, väreillä ja materiaaleilla. Ihan parasta. Syksyllä ajattelin kokeilla miltä näyttäisi itse kudottu KAULALIINA tai TUUBIHUIVI kangaspuilla tehtynä. Plussaa puiden koosta, jotka mahtuvat itse tekemään vähän isompaan kassiinkin mukaan. Kivaa puuhaa autossa, mökillä tai rannallakin.



Kivaa kesää!